Algemene Voorwaarden ICT Diensten

1. Definities

In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon die een overeenkomst aangaat met Unity Systems.
  • Unity Systems: de opdrachtnemer die ICT-diensten levert, zoals cybersecurity, infrastructuurbeheer, serverbeheer en andere aanverwante services.
  • Diensten: alle door Unity Systems geleverde ICT-diensten, waaronder, maar niet beperkt tot, cybersecurity-oplossingen, netwerkbeheer, serverbeheer, cloud services, IT-infrastructuur en andere aanverwante ICT-services, inclusief eventuele licenties en software van derden.

2. Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, overeenkomsten en werkzaamheden die Unity Systems uitvoert met betrekking tot ICT-diensten. Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts bindend indien schriftelijk overeengekomen.

3. Offertes en overeenkomsten

  1. Alle offertes zijn vrijblijvend en 30 dagen geldig, tenzij anders aangegeven.
  2. Een overeenkomst komt tot stand na schriftelijke bevestiging door Unity Systems of zodra Unity Systems start met de uitvoering van de werkzaamheden.

4. Uitvoering van de opdracht

  1. Unity Systems zal de ICT-diensten naar beste inzicht en vermogen uitvoeren. Unity Systems kan echter geen ononderbroken of foutloze werking van de systemen garanderen.
  2. De door Unity Systems opgegeven termijnen zijn indicatief. Overschrijding van termijnen geeft de Opdrachtgever geen recht op schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.

5. Aansprakelijkheid

Unity Systems is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade, waaronder bedrijfsschade, verlies van gegevens, gederfde winst, beveiligingsincidenten, datalekken of enige andere schade die voortvloeit uit het gebruik van de geleverde ICT-diensten. In geval van aansprakelijkheid is deze beperkt tot het bedrag van de overeengekomen vergoeding voor de betreffende opdracht of, indien de overeenkomst doorloopt voor een bepaalde duur, het totaalbedrag dat in het afgelopen jaar voor de betreffende diensten is gefactureerd. In geen geval zal de totale aansprakelijkheid van Unity Systems het bedrag van de opdracht of het jaarlijks gefactureerde bedrag overschrijden.

Unity Systems is niet aansprakelijk voor boetes, sancties of schadevergoedingen opgelegd door toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens, tenzij dit te wijten is aan opzet of grove nalatigheid van Unity Systems. Opdrachtgever vrijwaart Unity Systems voor alle aanspraken van derden voortvloeiend uit het gebruik van de ICT-diensten door Opdrachtgever.

Unity Systems is niet aansprakelijk voor storingen, beveiligingsinbreuken of verlies van gegevens door aanvallen van derden, virussen, malware, ransomware of andere cyberdreigingen, tenzij dit te wijten is aan opzet of grove nalatigheid van Unity Systems.

5a. Aansprakelijkheid bij datalekken

Unity Systems is niet aansprakelijk voor boetes of schade die voortvloeit uit een datalek, tenzij het datalek direct te wijten is aan opzet of grove nalatigheid van Unity Systems. In het geval dat een datalek plaatsvindt, zal Unity Systems de Opdrachtgever zo spoedig mogelijk informeren en, indien overeengekomen, ondersteuning bieden bij het melden van het datalek aan de relevante toezichthouders.

Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het naleven van de AVG en andere toepasselijke privacywetgeving met betrekking tot de gegevens die door Unity Systems worden verwerkt. Unity Systems biedt, indien schriftelijk overeengekomen, ondersteuning bij het implementeren van de vereiste technische en organisatorische maatregelen om aan de AVG te voldoen.

6. Verantwoordelijkheden van de Opdrachtgever

  1. De Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het tijdig en correct verstrekken van alle gegevens en informatie die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de diensten door Unity Systems.
  2. Opdrachtgever dient redelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om beveiligingsinbreuken te voorkomen, zoals het regelmatig updaten van wachtwoorden en het implementeren van aanbevolen beveiligingsmaatregelen.

7. Overmacht

  1. Unity Systems is niet aansprakelijk indien zij haar verplichtingen niet kan nakomen als gevolg van overmacht, waaronder storingen in netwerken, cyberaanvallen, overheidsmaatregelen, stroomuitval of andere buiten haar macht liggende omstandigheden.
  2. In geval van overmacht heeft Unity Systems het recht de overeenkomst te ontbinden zonder enige verplichting tot schadevergoeding.

8. Beëindiging en opschorting

  1. Unity Systems heeft het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen of op te schorten indien Opdrachtgever niet aan zijn verplichtingen voldoet of indien er sprake is van misbruik van de diensten.
  2. Bij beëindiging van de overeenkomst, blijven alle openstaande betalingen verschuldigd door Opdrachtgever.

9. Betalingsvoorwaarden

  1. Facturen dienen binnen 14 dagen na factuurdatum te worden voldaan, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
  2. Bij niet-tijdige betaling is Opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en is een rente verschuldigd van 1% per maand over het openstaande bedrag.
  3. Uurtarieven voor geleverde diensten worden afgerond op het dichtstbijzijnde hele uur, ongeacht de daadwerkelijk gewerkte tijd.

10. Intellectuele eigendom en vertrouwelijkheid

Alle door Unity Systems ontwikkelde software, systemen en documentatie blijven eigendom van Unity Systems, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. Indien software of systemen worden geleverd onder een licentie van derden, prevaleren de voorwaarden van die licentie boven de bepalingen in deze overeenkomst.

Opdrachtgever krijgt enkel een gebruiksrecht (licentie) op de door Unity Systems geleverde software en systemen, tenzij uitdrukkelijk anders schriftelijk overeengekomen. Het is de Opdrachtgever niet toegestaan deze software of systemen te kopiëren, verkopen, distribueren of op enige andere wijze beschikbaar te stellen aan derden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Unity Systems.

11. Toepasselijk recht en geschillen

  1. Op alle overeenkomsten tussen Unity Systems en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.
  2. Geschillen zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Unity Systems is gevestigd.

12. Beperking van garanties

Unity Systems garandeert geen ononderbroken toegang tot of foutloze werking van de ICT-diensten. Alle diensten worden geleverd op basis van een inspanningsverplichting. Unity Systems biedt geen garanties met betrekking tot specifieke resultaten, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Unity Systems geeft geen garanties over de compatibiliteit van haar diensten met bestaande systemen of software van de Opdrachtgever, tenzij anders is overeengekomen.

13. Beperking van indirecte schade

Unity Systems is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder maar niet beperkt tot gevolgschade, gemiste besparingen, verminderde goodwill, reputatieschade, of enige andere schade die voortvloeit uit of verband houdt met het gebruik van de ICT-diensten, tenzij sprake is van opzet of grove nalatigheid van Unity Systems.

14. Beperking van terugvordering

Elke vordering tot schadevergoeding tegen Unity Systems vervalt indien deze niet schriftelijk en gemotiveerd is gemeld binnen twaalf (12) maanden na het moment waarop de Opdrachtgever bekend was of redelijkerwijs bekend had kunnen zijn met de feiten die aanleiding geven tot de vordering.

15. Niet-overneming van personeel

Opdrachtgever zal gedurende de looptijd van de overeenkomst en tot twaalf maanden na beëindiging daarvan, geen medewerkers van Unity Systems in dienst nemen of op andere wijze, direct of indirect, bij zich laten werken zonder schriftelijke toestemming van Unity Systems. Bij overtreding van dit artikel is Opdrachtgever een boete verschuldigd van €50.000 per overtreding.

16. Ondersteuning van derden

Indien Unity Systems gebruik maakt van derden voor het leveren van diensten, is Unity Systems niet verantwoordelijk voor de prestaties van deze derden, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Eventuele claims van Opdrachtgever met betrekking tot diensten van derden moeten direct aan die derde worden gericht, tenzij Unity Systems uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

Unity Systems is alleen aansprakelijk voor de handelingen of nalatigheden van derden die zij zelf direct heeft ingeschakeld en waarbij schriftelijk is overeengekomen dat Unity Systems hiervoor verantwoordelijkheid draagt.

17. Wijzigingen in de diensten

Unity Systems behoudt zich het recht voor om de geleverde diensten, functionaliteiten of specificaties van tijd tot tijd te wijzigen, verbeteren of stop te zetten, mits deze wijzigingen geen wezenlijke negatieve impact hebben op de afgesproken dienstverlening.

Indien wijzigingen een wezenlijke negatieve invloed hebben op de afgesproken dienstverlening, heeft Opdrachtgever het recht om de overeenkomst schriftelijk te beëindigen zonder dat hieraan kosten verbonden zijn, mits deze beëindiging plaatsvindt binnen 30 dagen na de aankondiging van de wijziging.

18. Overdracht van rechten en verplichtingen

Opdrachtgever mag zijn rechten en verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst niet overdragen aan derden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Unity Systems. Unity Systems mag haar rechten en verplichtingen overdragen aan een derde partij zonder voorafgaande toestemming van de Opdrachtgever, mits dit geen wezenlijke nadelige invloed heeft op de overeengekomen dienstverlening.

19. Data en back-up verantwoordelijkheid

Opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor het maken van regelmatige back-ups van zijn gegevens, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen dat Unity Systems deze dienst levert. Unity Systems is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging van gegevens die niet correct zijn opgeslagen of geback-upt door de Opdrachtgever. In het geval dat Unity Systems een back-updienst levert, blijft de Opdrachtgever verantwoordelijk voor de uiteindelijke controle van de consistentie en volledigheid van de back-ups.

Bij verlies van gegevens biedt Unity Systems, tegen betaling van de dan geldende tarieven, hulp bij het herstel van verloren data voor zover mogelijk, maar Unity Systems kan geen garanties bieden op volledig herstel van de gegevens.

20. Acceptatie van diensten

Tenzij anders overeengekomen, worden de ICT-diensten beschouwd als geaccepteerd door de Opdrachtgever op het moment dat deze in gebruik worden genomen. Eventuele klachten dienen binnen vijf (5) werkdagen na oplevering schriftelijk aan Unity Systems te worden gemeld. Indien de Opdrachtgever niet binnen deze termijn schriftelijk klachten heeft gemeld, worden de diensten geacht correct en naar tevredenheid te zijn uitgevoerd.

21. Exportbeperkingen

Opdrachtgever erkent dat de door Unity Systems geleverde diensten, software en technische informatie onderhevig kunnen zijn aan exportwetten en -regels. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor naleving van alle toepasselijke exportwetten en -regels en garandeert dat hij geen diensten, software of technische informatie zal exporteren of herexporteren in strijd met deze wetten.

Unity Systems aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige overtreding van exportwetten door Opdrachtgever en vrijwaart Unity Systems tegen alle aanspraken, boetes of schadevergoedingen die voortvloeien uit dergelijke overtredingen.

22. Beveiligingsverplichtingen

Opdrachtgever is verplicht om redelijke beveiligingsmaatregelen te nemen om de toegang tot en het gebruik van de ICT-diensten te beschermen. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het regelmatig updaten van wachtwoorden, het installeren van beveiligingspatches en het implementeren van aanbevolen beveiligingsmaatregelen door Unity Systems.

Unity Systems is niet verantwoordelijk voor schade of verlies dat voortvloeit uit nalatigheid van Opdrachtgever in het naleven van deze verplichtingen. In geval van beveiligingsincidenten als gevolg van nalatigheid van Opdrachtgever, kan Unity Systems de overeenkomst beëindigen of opschorten, zonder dat Unity Systems daarbij schadeplichtig is.

23. Herziening van tarieven

Unity Systems behoudt zich het recht voor om de tarieven periodiek aan te passen, onder andere op basis van inflatie, wijziging in marktomstandigheden of kostenstijgingen. Unity Systems zal de Opdrachtgever ten minste 30 dagen van tevoren schriftelijk op de hoogte stellen van een tariefwijziging. Indien de Opdrachtgever niet akkoord gaat met de tariefwijziging, heeft de Opdrachtgever het recht de overeenkomst schriftelijk te beëindigen binnen 14 dagen na ontvangst van de aankondiging, zonder dat hierbij een schadevergoeding verschuldigd is.

24. Escalatieproces bij geschillen

Indien er een geschil ontstaat tussen Unity Systems en de Opdrachtgever met betrekking tot de overeenkomst, zullen partijen eerst proberen het geschil in goed onderling overleg op te lossen. Indien een minnelijke schikking niet wordt bereikt binnen 30 dagen na het ontstaan van het geschil, kunnen partijen ervoor kiezen om het geschil voor te leggen aan een onafhankelijke mediator. De kosten van de mediator worden gelijkelijk verdeeld tussen partijen.

Indien mediation niet tot een oplossing leidt, zal het geschil worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Unity Systems is gevestigd, zoals bepaald in artikel 11 van deze voorwaarden.